Skrivregler.se
Skriv bättre i jobbet

I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

De två viktigaste ingredienserna för att baka ihop en bra säljare


Säljtipset – smarta tips för smarta säljare

Det är två ingredienser ska till för att baka ihop en riktigt bra säljare. Det ena är hjärta och det andra är teknik.

Och vad betyder det?

Ja, det är lätt att falla in i flosklernas värld i diskussioner om försäljning. Man hör orden för mycket och till slut betyder de inget. Men tänk på saken. Hjärtat. Passionen. Ingenting du gör utan hjärtat blir riktigt bra.

Tänk på din hobby. Och tänk sedan på vad du ska göra för att ta in samma passion i säljet. Vad är det du behöver för att klara det? Är det ett skönt hägrande mål som du kan nå snart? Vilket mål skulle du vilja nå nu, före sommaren? Mål skapar passion eftersom mål gärna sitter i hjärtat.

Och teknik. Gör du som du alltid har gjort får du samma resultat som du alltid har fått. Det räcker inte med en fantastisk produkt idag för det finns andra som har likadana produkter som du eller som har produkter som kan ersätta din. En bra säljare är i ständig utveckling. En bra säljare läser de bästa böckerna, utbildar sig och testar nya vinklar. Det är i slaget mellan två säljare med likvärdiga produkter som den med bäst tekniska säljkunskaper vinner.

För att sälja mer måste du sträva efter, och tycka om att bli ännu bättre på att presentera, förhandla, avsluta och allt däremellan. Det hjälper inte att gnälla (där sa han det) över saker utanför din kontroll.
Anpassning och fart är säljarens vardag och i den vardagen skapar tekniska kunskaper tryggheten.
Tekniska kunskaper hjälper dig att hålla tyst lite längre än kunden orkar göra det och - pang, där har du ordern. Du vet redan vad du ska svara när kunden ställer frågan. Du vet redan vilka åtaganden du ska kräva av kunden om det får dröja en vecka till innan beslutet kan fattas.

...Och förutom allt det här så tror jag att de bästa säljarna är de som kan säga namnen på sina barns idoler lika självklart som de kan rabbla upp fakta om sina produkter. En bra säljare vet vilken låt Lena PH ställde upp med i melodifestivalen och vilken plats den kom på. En bra säljare svarar rätt på frågan om vem som skrivit den senaste romanen och vet vilka bestick man använder till vad vid middagen. Och jag tror att en riktig säljare, du, hatar att förlora.

Men du kan inte klaga på alla krav. Du har valt det svåraste jobbet på företaget.

Dagens jobb:
Idag är det fredag, dagen då du normalt skyller på att det inte går att få tag i folk. Ring 5 möjliga kunder idag, så får du se om det verkligen stämmer ;-)

Sveriges populäraste säljhandbok

Säljbibeln - Sveriges populäraste och mest kompletta säljbok

"Jag har inte bara läst, jag har den som en uppslagsbok som jag ofta tittar i när jag kör fast eller tycker att allt stinker. Hjälper mig med att strukturera upp och välja min väg...."
Gunilla Mets Eriksson,Guldflamma

"Mitt stöd som säljare och säljledare. Man kan inte läsa den för många gånger. Hela tiden tar man emot något nytt. Kanonbok!"
Svante Schultz, Z-Reklam

"Mycket övergripande och konkret information avseende försäljningsteknik. Mycket och väldigt bra information!"
Hansi Stafbom, SSK Säkerhetsakademien AB

"Säljbibeln har hjälpt till med massor av ny insikt. Använder den ofta som uppslagsverk."
Patrik Elwinson, ElwinSound

"Fantastisk bok som innehåller allt man kan tänka sig beträffande att sälja."
Hans Sjöblom, guldsmedsverkstaden.se


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Säljtipset här:

Skrivregler.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap