Skrivregler.se
Skriv bättre i jobbet

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Effektivare e-post


Internetaffärer – tips för alla som vill göra bättre affärer på nätet

Varje morgon när jag öppnar e-posten har spamgänget slagit till igen. I morse var det 20+ brev och det brukar ligga där någonstans eftersom jag normalt slutar jobba vid 0030 (säg inte det till någon bara)
kvällen före och redan hunnit tömma kvällslasten innan jag kastar mig i bingen.

Men jag är inte så orolig. Har man sin e-postadress på flera sajter, driver nyhetsbrev och syns med
adressen här och där på nätet – så är det ofrånkomligt. Dessutom har jag tagit relativ kontroll över e-posten. Jag menar verkligen relativ när jag säger det eftersom det dråsar ner sådär 100 viktiga meddelanden om dagen i min låda och jag tyvärr inte hinner med allt.


Så här försöker jag göra – och om du vill kan du göra likadant:

1. Läs e-posten på speciella tider. Skapa en ”e-posttid”. Om du gör det blir du inte distraherad av vad du borde svara på och hackar inte sönder tiden utan koncentrerar alla svar till ett och samma tillfälle.Testa att göra så här imorgon så ska du få se hur lättande det är. Kolla e-posten klockan 10 och klockan 15 till exempel.

2. Använd Delete-knappen. Om du inte känner igen avsändaren eller känner spamdoften direkt i meddelandefältet – inse att det är något du inte kan komma tillrätta med, ett ogräs som du bara tar bort rutinmässigt så fort det kommer.

3. Ta dig tid att säga upp prenumerationer du inte bett om , men gör det med omdöme. En del av den skräpmail – rysk, engelsk framför allt, tar du bara bort eftersom ditt försök att ta bort din e-postadress från deras register bara bekräftar för dem att din adress är aktiv och att de kan skicka mer skräp till dig.

4. Nu har du bara de viktiga meddelandena kvar. Svara på det som du behöver svara på och skapa en mapp för den personen och lägg meddelandet i den om du behöver spara det. Släng allt du inte behöver spara.

5. Använd filter eller ”regler för e-postmeddelanden” som det heter i outlook. Med det verktyget kan du se till att meddelanden går direkt till en mapp som du bestämt att de ska hamna i. Smart och det gör det lätt att hitta meddelanden senare.

6. Skapa några fler mappar – ”Att göra den här veckan/den här månaden”, ”Intressant kontakt”, ”Att bearbeta” osv som du kan ta hand om när du har mer tid än just nu.

De här stegen ger dig en bra kontroll över e-posten. Testa får du se själv.

Lästips som andra har gillat

Jobba smartare - inte hårdare - 258 konkreta idéer om hur du blir mer produktiv och får tid över för annat

”Mitt arbetssätt har blivit effektivare. Jag har bättre kontroll och kan använda tiden på ett bättre sätt. Konsekvenserna är att jag har mer ork kvar efter en hård arbetsdag och kan umgås mer med familjen.”
Hassan Safaei, Aleris Diagnostik AB/Röntgen

”Jag gillade att den var kortfattad och lättläst. En bra bok att ha i bokhyllan för inspiration. Fick med mig flera goda råd på vägen. Har läst om den med jämna mellanrum och upptäcker ständigt nya saker.“
Karin Peterson, Tranemo

”Mycket bra sanningar som sätter igång tankeverksamheten och som kan implementeras direkt i arbetet. Läser boken ett par gånger i månaden för att hämta inspiration. Jag har även gett boken till min personal. Det är lättare att ha roligt på jobbet nu.”
Lennart Arvidsson, ESBE AB

”Jag gillar formatet, eller upplägget i punktform är ypperligt. Lätt att läsa, ta med sig (både bok och enstaka punkter) och dela med sig till kollegorna i det dagliga arbetet. Dessutom är den konkret och lätt att anpassa till mitt arbete. Vi har under en tid arbetat med företagets processer och boken har hjälpt oss att enklare formulera mål och uppgifter under reans gång. Den är väldigt tydlig och visar på flera sätt att det inte är samma sak att vara upptagen, ha fullt skrivbord och behöva arbeta sent som att vara produktiv.”
Jimmy Duvensjö, Säkra Försäkringsförmedlare

"Liten, lättläst bok som bekräftar det du kanske redan vet men ibland glömmer av att leva upp till. Använder idéserieböckerna lite som "dagens tanke" och öppnar dem varje dag och läser en idé!"
Eva Nyström, Skellefteå Kommun

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Internetaffärer här:

Vill du göra bättre affärer på nätet?
Du får gratis tips som hjälper dig som vill fånga in kunder på nätet, sälja direkt och få koll på det senaste.

Internetaffärer har 17 000 glada läsare som satsar på internet som kanal för sina företag.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av böcker om internet från Bokförlaget Redaktionen.

Läs exempel på tipsbrevet Internetaffärer så du vet vad du får

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Skrivregler.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap