Skrivregler.se
Skriv bättre i jobbet

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Starta företag på deltid


Starta eget – Sveriges största tipsbrev om att starta eget företag

Många smarta personer som vill starta eget smyger igång företaget på deltid för att bli så säkra de kan på att företaget så småningom kommer att fungera på heltid. Det är klokt att starta ett företag på deltid eftersom du får lära dig massor av saker på vägen och vågar vara så modig som man behöver vara när man startar eget.

Om du har planer på att starta ett företag på deltid så ska du här få några saker att tänka på:

1. Välj en affärsidé som fungerar på deltid. Om du har ett annat jobb vid sidan av är det viktigt att båda dina jobb fungerar så du slipper bli stressad av att behöva sköta båda jobben med "vänsterhanden".

2. Ta tillfället i akt att göra ett riktigt grundligt researchjobb i början. Det här är en sak som till och med många nystartade heltidsföretag missar. Ta reda på behovet av det du vill tjäna pengar på, vilka som slåss om de pengarna och de marknadsandelarna och vad de gör som du inte tänker göra - och vad de inte gör som du kan göra och skapa konkurrensfördelar med. Att ta reda på så mycket som möjligt medan du har råd att lägga tid på det är smart eftersom det skapar en bra grund för ditt företag att stå på när du släpper taget om den anställning du har.

3. Tänk på pengar. Hur mycket kommer det att kosta att rulla igång ditt deltidsföretag och hur mycket är det rimligt att du kan tjäna? Gör en pessimistisk kalkyl. Tänk dig att det är en annan person som ska starta företaget och att det är du som ska låna ut pengarna till honom/henne. Det är ett bra sätt att bli tillräckligt självkritisk och snål i kalkylerna. Du vet hur det är - när vi vill saker så har vi en tendens att bara lyfta fram allt som är positivt. Bli lite mer grinig och kritisk mot din idé så kommer din argument att vässas hela tiden.

4. Är du mentalt förberedd? Det är viktigt att veta att företagande kan vara tufft om man inte har förmågan att lyfta sig själv när det går dåligt. Vissa dagar är värdelösa och motståndet är tufft. Men hemligheten är att om man vet att alla företagare har både uppförsbackar och långa sköna sträckor av medvind så kan man hantera motståndet lättare. Det kommer att regna ibland och vara soligt ibland - men alltid spännande

5. Få med din närmaste omgivning på resan. Eftersom alla som startar företag möter olika slags motstånd så är det bra om din man/fru/sambo/vän vet att det kan vara tufft och blir ett stöd istället för någon som du måste låtsas inför och hålla god min för även när det är tufft. Underskatta inte den här punkten. Om du lever tillsammans med någon är det viktigt att få den personen med på tåget. Det här kan bli en jobbig punkt eftersom du kanske upptäcker att han/hon egentligen är lite för trygghetstörstande för din smak. Jag tycker inte att det är ditt jobb att både bära ansvaret för företaget och hålla din partner på gott humör. Om du har en dröm, har kollat rimligheten i att den fungerar så måste du släppa andras oro och gasa på framåt själv. Om två år kommer de att säga att de stöttade dig hela vägen fast de inte gjorde det - sånt är livet. Det jag vill säga är att företagare måste ha en stark eld inombords för att hantera alla saker som dyker upp. Den där elden får inte slockna av minsta motstånd. Och belöningen blir att du får ett mycket friare liv

Extratips
Alla vill starta ett företag som går med plusresultat direkt och att kunderna väller in från första dagen, men få av oss har haft det så lyxigt. Ett bra stöd både före och under starten av ditt företag är boken

Rivstart som både ger dig moraliskt stöd - och konkreta tips om hur du får ditt företag att lyfta så snabbt som möjligt.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Starta eget här:

Vill du ha gratis tips om hur man lyckas med att starta eget direkt i e-posten?

I tipsbrevet Starta eget får du smarta tips och konkreta verktyg som hjälper dig att lyckas bättre med ditt företag.

Starta eget är Sveriges största tipsbrev om att starta eget med drygt 140 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med Starta-egetböcker från Bokförlaget Redaktionen.

Exempel på Sveriges största brev om att starta eget ser du här.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Skrivregler.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap